pátek 10. února 2012

3.hodina - Krajina

Na začátku třetí hodiny jsme probíraly úkoly z minula (makrofotografie). Holky ukázaly co vyfotily a o každé fotografii řekly proč se jim líbí.
Po této části jsem se hned na úvod zeptala, jaký holky vnímají rozdíl mezi dokumentační fotografií (snímky z dovolené) a dobrou (uměleckou) fotografií. Probíraly jsme jak takové dobré fotografie fotit. Popsaly jsme znaky obou typů fotografií, aby holky dokázaly lépe takové fotky rozpoznat a soustředily se více na vlastní tvorbu a na to co chtějí fotografií sdělit (krom samotné informace).

Poté už jsme se pustily do druhého tématu a to sice krajiny. Bavily jsme se o tom jaké jsou výhody a nevýhody fotografování krajiny, co je k tomu potřeba mít a umět. Také jsme zkoušely přemýšlet nad tím jak různě se dá krajina zachytit (imaginární, reálná, městská, expirimentální krajina atd.)
Nemalou částí bylo různé vybavení, které se může při fotografovaní tohoto žánru hodit (polarizační filtr, typy objektivů, stativ atd.). Dále jsme řešily jak nastavit fotoaparát podle toho co chceme nafotit, v jakých jsme podnínkách, podle světla atd.

Byly zadány tyto úkoly:
1) Vyfotografovat jedno místo ve čtyřech různých kompozicích
2) Dvě fotografie zásahu člověka do krajiny

Jen malá známá rada na závěr:

Fotografii tvoří 50% světlo, 40% fotograf a 10% technika.

















Za fotografickou část
Peťa